Как да изберем отоплителна система

Може и да не ни е приятно, но зимата ще дойде съвсем скоро и трябва да се подготвим подобаващо за нея.  Разбира се, гардеробът ни трябва да претърпи пълна промяна, но най-важното от всичко е кой метод ще изберем, за да отопляваме жилището си. Сигурни сме, че знаете основните отоплителни методи, но тази статия ще ви разкрие и няколко, които отскоро навлязоха у нас.
Изключително интересна отоплителна система е геотрермалното отопление. То се основава на топлината, която се излъчва от земната повърхност. Въпросната топлина се извлича с помощта на помпа, която спомага за циркулацията на въздуха от дома и земята. По този начин си осигуряваме топлина през зимните месеци, както и хлад през летните.
Слънчевите панели също навлизат у нас през последните няколко години. Ефективността при тях е доста голяма, тъй като освен самото жилище, затоплят и водата.
Безспорно най-екологично чистата отоплителна инсталация е тази на котлета, работещи с дървесни пелети. Те не замърсяват въздуха и са крачка към по-доброто опазване на околната среда чиста.
Камините пък, от своя страна, освен като отоплителна система, играят ролята и на чудесно допълнение към уютния интериор в нашия дом. Но трябва да знаете, че поставянето и отопляването посредством камина не е един от най-евтините методи, които бихте могли да изберете.
Подовото отопление е предпочитано от мнозина, тъй като дава доста добри резултати и се основава на простия закон, че топлият въздух се издига нагоре, но пък самото поставяне на подово отопление не е никак лесно.
У нас най-предпочитаният метод на отопление са радиаторите и печките. Освен, че радиаторите гарантират топлина в дома ни, те могат и да служат като допълнителна украса на интериора, защото се предлагат различни цветове и форми. Печките също са добър вариант, като изборът при тях е между такива с твърдо гориво и другите, които работят с електрическа енергия.

Публикувано в Технологии с етикети . Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.