История и революция на таблета

Абсолютно описание на таблета: таблетът е вид компютър със средни размери, който разполага със сензорен екран и на който липсва хардуерна клавиатура. Въвеждането на информация в таблета се случва чрез натискане на екрана с пръсти или със специална писалка (т. нар. ‘стилус’) Ролята на таблетите на компютърния пазар е междинна, тя е на границата между джобните смартфони и преносимите компютри и лаптопи.

Кратка история на таблета.

Предшественик на съвременния таблет е Tablet PC, произведен от Microsoft през 2000 година. Той е с операционна система Windows XP. Първите таблети са базирани на системата X86. Освен с хардуерна клавиатура, те разполагат и с мишка и сензорен екран. При тях обаче не може да се работи с пръсти, а е нужна специална писалка за таблети. Революцията на таблетите идва през 2010, когато Apple Inc. пуска на пазара своя iPad.
таблет
Видове таблети.

Таблети тип iPad – Това са таблети, които не разполагат с мишка и клавиатура. Експлоатацията на това устройство се случва с натискане на екрана с пръст или със стилус. Обикновено тези таблети са с размер между 8 и 14 инча. Те са леки и удобни за носене извън дома.

Буклетите – Тези таблети са един вид ‘електронна книга’ – те имат два екрана и се отварят като книга. Таблетите от този вид са с два multi touch дисплея. Изключително удобни са за четене на електронни книги и за „сърфиране“ в уеб пространството.

Хибридните таблети – Това са сгъваеми таблети от типа на iPad. Екраните им са touch screen, но нямат функцията за завъртане. Такива таблети са HP\Compaq TC100 и HP\Compaq TC 1100.

Сгъваемите таблети – Тези таблети наподобяват нормален лаптоп. Дисплеят им може да се върти на 180 градуса и застава върху клавиатурата. Не ги ли прави обаче това твърде уязвими? Да, този механизъм може лесно да бъде повреден при падане, което прави тези таблети доста деликатни за използване.

Публикувано в Подаръци, Технологии с етикети . Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.