Защо старата възглавница е опасна за здравето

Подменяме често спалното си бельо, четката си за зъби и дрехите си. Но знаеш ли, че трябва периодично да подменяме и възглавницата си?

Макар, че те остават скрити, прилежно чаршафосани в спалните ни комплекти, тяхната смяна е от голямо значение за нашето здраве и комфорт. Ето няколко причини защо старата възглавница е опасна за здравето.

Причина е за схващания

Ако се будиш схванат, усещаш болки във врата и гърба и мускулни спазми, най-вероятно възглавницата ти вече не ти е удобна. Лекарите препоръчват възглавницата да се сменя на всеки две години, максимум на всеки пет, като периодът зависи от материалите в пълнежа ѝ. След изтичането на този период е доказано, че възглавницата губи своите добри характеристики и става опасна за здравето по ред причини. Една от тях е това, че тя губи формата си и вече не оказва на главата необходимата опора. Това може да е причина за трудно заспиване, лош сън през нощта и болки и схващания на сутринта. Ако тези схващания станат системни, могат да се превърнат с времето и в хроничен проблем, който да изисква по-сериозно лечение. Затова не чакайте проблемът да се задълбочи, сменете старата възглавница, докато е време. За максимум поддръжка, препоръчваме да се насочите към анатомична възглавница, която да следва естествените извивки на главата и врата ви.

Причинява главоболие

Ако често страдаш от главоболие, причината може да е от нездравословната среда на сън. На възглавницата си прекарваме средно по осем часа в денонощието – време, през което тя се наслоява с мъртва кожа и пот. На нощ отделяме по около 200-300 милилитра. По този начин старият пълнеж на възглавницата съдържа много алергени, които засилват симптомите на дихателните заболявания  и създават нездравословна среда за сън. При тези условия е съвсем нормално качеството на съня драстично да се влоши, като това да рефлектира в системно главоболие през деня и включително в главоболие нощем, което ни пречи да заспим. Ако не се наспиваме достатъчно, това ни прави по-раздразнителни, намалява способността ни да се съсредоточаваме и да сме продуктивни. Проучванията показват, че голяма част от пътните инциденти са в следствие на недостатъчна почивка от страна на участниците в движението и от там – техните намалени рефлекси и лоша преценка на ситуацията, вследствие на умора.

Причинява алергии

Количеството течности и мъртви клетки, които отделяме на нощ и се наслоява във възглавницата ни, я прави благоприятна почва за развитието на различни микроорганизми. Сред тях има дребни паякообразни вещества, които се хранят с мъртвите клетки, бактерии и прахови акари, които са една от причините за поява на алергии. Ако нощем спите неспокойно и кихате или кашляте, е възможно причината да е, че сте образували алергия. Ако пък имате установена алергия, старата възглавница може да влоши симпомите ви. Затова не застрашавайте здравето си, сменете възглавницата си още днес. Благодарение на съвременните технологии и материали вече има голям избор от хипоалергични и антибактериали възглавници, между които можете да изберете най-подходящата за вас.

Публикувано в Актуално с етикети , . Постоянна връзка.

Коментарите са затворени.